Ревизори открили да је болница у Бијељини коштала више од 36 милиона евра :: Semberija INFO ::

 

Ревизори открили да је болница у Бијељини коштала више од 36 милиона евра


Главна служба за ревизију јавног сектора РС открила је да је градња болнице у Бијељини коштала више од 36 милиона евра, колико је званично речено приликом отварања ове здравствене установе у јулу 2013. године.
 
Ипак, ни ревизори нису написали колико је тачно коштало, него су констатовали да је Министарство здравља РС прошле године, када је министар био Драган Богданић, фирми "Вамед" из Беча, са ставке "остали издаци" плаћен милионски износ по основу арбитражног спора.
 
- Остали издаци Министарства здравља РС су исказани у износу око 2,7 милиона КМ, од чега на фонду 01 у износу од 2,6 милиона КМ и на фонду 03 у износу од 103.221 КМ. Издаци на фонду 01 највећим дијелом се односе на издатке по основу арбитражног спора око додатних радова и затезних камата са извођачем радова "Вамед" Беч, по основу Уговора о реализацији пројекта "Пројектовање, изградња и опремање Нове болнице у Бијељини" - навели су ревизори.
 
Напомињу да је уговор са компанијом "Вамед" закључен 2009. године, а тада је министар здравља био Ранко Шкрбић.
 
Осим тога, ревизија је открила и да је Министарство здравља прошле године вратило Министарству спољних послова Швајцарске 103.221 КМ јер нису утрошили новац по основу пројекта реконструкције ЈУ Завод за форензичку психијатрију Соколац.
 
Главна служба за ревизију јавног сектора РС оцијенила је с резервом прошлогодишње финансијско пословање Министарства здравља РС, док су позитивно оцијенили усклађеност с прописима.
 
Препоруке ревизора се односе на рачуноводствено евидентирање имовине, регулисање једног уговора о закупу имовине, те је препоручено да се пријем радника на одређено вријеме обавља у складу са законским прописима и да се грантови додјељују на основу јасно утвђрених критеријума.
 
Српска инфо