УГ ОТАХАРИН: СПОРТОМ ДО ДРУШТВЕНИХ ПРОМЈЕНА И ОБРАЗОВАЊА :: Semberija INFO ::

 

УГ ОТАХАРИН: СПОРТОМ ДО ДРУШТВЕНИХ ПРОМЈЕНА И ОБРАЗОВАЊА


Данас је Удружење грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“ одржало завршни догађај у Спортској дворани "Будућност", који су организовали у оквиру пројекта "Друштвена укљученост кроз тимске спортове и образовање: Спортом за развој".

Удружење "Отахарин" је 2016. године започело реализацију пројекта "Спортом до друштвених промјена и образовања" и ове године окупља 70 ромске и неромске социјално угрожене дјеце, као и 48 родитеља за које су посебно осмишљене радионице позитивног родитељства, са циљем да се утиче на подизање квалитета живота свих породица укључених у пројекат.



"Сам спортски програм има један иновативни приступ у инклузији дјеце и под тим се подразумијева да дјеца не добијају само спортске вјештине, већ се кроз овај пројекат прати и њихово учешће и успјех у школи. Поред тога, добијају и одређене друштвене вјештине које су им неопходне како би сутра на најбољи начин били укључени у друштво. Кроз овај пројекат смо имали прилику да видимо како ова дјеца расту и развијају се и колико је овај пројекат њима важан. Важно је напоменути да је овај пројекат добио награду од стране УЕФА за најбољи пројекат који промовише инклузију, а, такође, је добио награду од Европске комисије за најбољи пројекат у Босни и Херцеговини који промовише инклузију Рома", рекла је програмска директорица УГ "Отахарин" Бојана Јовановић.

Она је додала да се пројекат данас имплементира уз финансијску подршку Савезног Министарства за економску сарадњу и развој Савезне Републике Њемачке, CARE DEUTSCHE LUXEMBURG и ХУМУС Фондације кроз пројекат „Друштвена укљученост кроз тимске спортове и образовање: Спортом за развој“.



Снежана Гајић, координатор дневног центра за дјецу која живе и раде на улици и координатор споменутог пројекта, истакла је да је од 2016. године кроз пројекат прошло више од 240 дјеце.

"Овај пројекат послужио нам је као алат да уз помоћ фудбала дјецу научимо како да се понашају једни према другима и како да се понашају према некоме ко је другачији. Дјеца која су корисници овог пројекта, корисници су и дневног центра. Пројекат спаја неколико различитих категорија, а то су дневни центар, школа и фудбал. Свако дијете је морало да испоштује услов редовности у дневном центру, у школи и на тренинзима. Кохезијом те три ствари добијамо дијете које је редовно у школи, а то је оно што је нама најбитније", рекла је Гајићева.

Semberija info - Lj. Božić