На тржишту недостатак радне снаге: Потрага за добрим зидарима :: Semberija INFO ::

 

На тржишту недостатак радне снаге: Потрага за добрим зидарима


Проблем обезбјеђења квалитетних мајстора, зидара, фасадера, керамичара, краниста, руковалаца грађевинским машинама све више је изражен и у Бијељини, кажу инвеститори и грађевински оперативци. Недостатак искусних и квалитетних мајстора, односно потреба да им се повећају плате и дневнице како би их послодавци задржали на градилиштима, директно утиче и на цијене стамбених квадрата.

Митар Гајић, власник предузећа „Техника инжењеринг“, каже да на атрактивној локацији у центру Бијељине ово предузеће тренутно гради око 80 станова.
„Цијена квадрата је 1.700 КМ и највећи број станова већ смо продали. Од прошле године имамо изражен проблем са недостатком радне снаге, јер квалитетни зидари и мајстори, које смо ми обучили, одлучили су да оду у иностранство. У међувремену смо повећали плате најбољим мајсторима, али смо значајно повећали плате и зидарским помоћницима. Наш циљ је да квалитетне раднике задржимо на градилиштима. Међутим, морате схватити и то да њемачки и аустријски послодавци плаћају пуно боље и због тога млади, перспективни кадрови, одлазе. С својом платом овдје тешко могу ући у отплату дугорочног стамбеног кредита или у изградњу куће, док ће радом у иностранство врло брзо уштедјети новац за рјешавање неких егзистенцијалних питања“, каже Гајић.

У грађевинском предузећу, „Римакс“ , које тренутно гради око 75 станова у ужем градском језгру, такође, кажу да је цијена квадрата 1.700 КМ, те да су продали око 80 одсто станова, али, истичу и то да ће већ у наредној години морати размишљати о повећању цијене квадрата на 1.800 КМ, јер радна снага у значајној мјери утиче и на цијену стамбеног квадрата.
„Цијена радне снаге ће се свакако одразити и на цијене станова. Све теже је обезбиједити квалитетне раднике у грађевинарству. Ви морате поштовати рокове и квалитет, а купци немају пуно времена да чекају на то да ви оспособите раднике за одређени посао“, кажу у овом бијељинском грађевинском предузећу. 

Семберске новине / Љ. Љубојевић