Ханушић: Предмети се рјешавају у оптималним роковима :: Semberija INFO ::

 

Ханушић: Предмети се рјешавају у оптималним роковима


Основни суд у Бијељини је 2018. године ријешио 16.740 предмета, а на крају године неријешених је остало 5.896, рекао је предсједник овог суда Аид Ханушић.

"Основни суд у Бијељини је на почетку прошле године имао неријешених 7.109 предмета. Током године евидентиран је прилив од 15.527 предмета, а ријешено је 16.740 предмета, тако да је на крају 2018. остало неријешено 5.896 предмета, што је за 1.213 предмета мање него што је било на почетку године", појаснио је Ханушић. 

Он је на конференцији за новинаре рекао да је план за прошлу годину био и рјешавање 3.481 предмета, од чега је двадесет и двоје судија ријешило 3.250 предмета, односно 93 одсто на нивоу суда, тако да је остало неријешених седам одсто предмета. 

"Око 74 одсто предмета ријешили смо у предвиђеном року, док смо 42 одсто предмета ријешили у оптималном року. Када смо резултате рада представили колегама из Шведске били су позитивно изненађени, јер већину предмета рјешавамо у оптималним роковима", изјавио је Ханушић. 

Он је навео да је у прошлој години повећана и судијска норма за око 10 одсто. 

"Овај суд успјешно се носи и са проблемом рјешавања `комуналних` предмета, међу којима су најбројнији они за неплаћање телевизијске таксе", рекао је Ханушић и подсјетио да је у прошлој години ријешено око 28.000 таквих предмета. 

Ханушић је истакао да је бијељински Основни суд, као и други судови у Републици Српској и БиХ, суочен са проблемом недостатка судских извршитеља, простора за рад и застарјеле опреме. 

"Упркос томе, оцијењено је да је ефикасност рада овог суда 86 одсто", рекао је Ханушић. 

Извор: Инфо Бијељина