ФОНДАЦИЈА РУКА ПРИЈАТЕЉСТВА: ПОМАЖЕМО УГРОЖЕНИМ КАТЕГОРИЈАМА СТАНОВНИШТВА :: Semberija INFO ::

 

ФОНДАЦИЈА РУКА ПРИЈАТЕЉСТВА: ПОМАЖЕМО УГРОЖЕНИМ КАТЕГОРИЈАМА СТАНОВНИШТВА


Фондација ,,Рука пријатељства“, чије је сједиште на другом спрату у ТЦ  Емпоријум, одржала је  конференцију за медије на којој су представили досадашњи рад и планиране активности. Фондацију су основали хуманисти Дарко Јакшић и Далибор Стокић половином марта ове године.
 
-Заправо, почетак нашег рада датирају још од априла 2019. године и акција помоћи за, на жалост покојног нам, Бошка Вуковића. Тада се родила идеја да се озваничи и у правне оквире стави цјелокупан рад фондације, са свим структурним елементима, програмом,  статутом и дефинисаним циљевима, каже Далибор Стокић који истиче да је поред њега и Дарка Јакшића  ту свакодневно и велики број младих људи, волонтера,  који несебично  дају свој максимум у остваривању зацртаних и плански усмјерених циљева.
 
Без обзира на епидемиолошки врло сложену ситуацију узроковану вирусом корона, у протеклом периоду два тима су свакодневно радила помажући  угроженим категоријама становништва.
-Сво ово вријеме уз нас је била неколицина привредника која је препознала наш рад и преданост да помажемо људима који су у невољи, каже Стокић.
 
Кад је ријеч о помоћи у прехрамбеним артиклима и хигијенским потрепштинама, како прецизира, дистрибуцију су обављали свакодневно, а у евиденцији имају број од 287 породица са подручја Бијељине, Јање, мјеста са подручја Мајевице, те  Брчког и Тузле, којима су достављали пакете помоћи.
 
Количина помоћи коју пружа фондација ,,Рука пријатељства“ одређена је количином средстава која добију као донацију.
 
-Овим путем упућујемо апел свима, како људима који живе на овим просторима, тако и на људе  у дијаспори, да помисле на то како и само једна издвојена марка другоме који је у невољи може бити од велике помоћи. Жалосно је да ту око нас има дјеце која сањају векну хљеба, а да не помињем чињенице да немају струју, воду, купатило, књиге..., а у крајњој инстанци  ту су и потребе за лијечење, указује Далибор Стокић додавши да је фондација, како би сакупила што више новчаних средстава, поставила и хумане кутије на бројним мјестима у граду гдје грађани обављају куповину свакодневних потрепштина.
 
Средства која добију преусмјеравају у различите правце, најчешће је то лијечење или дио лијечења особа које немају личних ресурса да сами обезбиједе потребна им средства.
 
Апел правним и физичким лицима да подрже овај хуманитарни рад  упутила је и предсједница Управног одбора Фондације ,,Рука пријатељства“ Зорица Кусмук, која је истакла да им је циљ да у наредној години добију средства из градског буџета.
 
-У име фондације апелујем на сва правна и физичка лица да помогну рад фондације у складу са својим могућностима, то ће нам у сваком случају олакшати рад, јер треба имати у виду да ми немамо буџетска средства, те да је све на бази донација људи добре воље, рекла је Зорица Кусмук.
 
Семберија инфо