Градоначелник Зијад Нишић о најављеном штрајку: „Очекујемо убрзано доношење рјешења“ :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Зијад Нишић о најављеном штрајку: „Очекујемо убрзано доношење рјешења“


Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим. др Зијад Нишић дао је изјаву о току досадашњих преговора са Синдикатом Брчко дистрикта БиХ, у поводу најављеног генералног штрајка.
 
„Ми смо били у фази преговора који се зове мирење. Јучер смо имали разговоре који су били врло коректни. Ми у Влади смо остали  при истом ставу, а то је да повећамо плату за 5,00% од 1. јула ове, и од нове године још 5,00% уз путне трошкове који такођер треба од идуће године да се почну исплаћивати. Прихватили смо обавезу да се установи колективну уговор до краја ове године. Они су инсистирали на колективном уговору, који ће свакако бити испуњен као услов и на линеарном повећању плате, односно редуковање са тражених 250 КМ на 100 КМ. Можемо рећи да је то један помак и разумијевање Синдиката у односу на економски реалитет. Када бисмо то претворили у новчани износ, мислим да је понуда Владе и оно што траже у Синдикату апсолутно иста вриједност и да је наш приједлог дугорочнији бенефит за запослене у Јавној управи и другим институцијама, тако да је наш став врло близак и очекујемо брзо рјешење“, казао је градоначелник.
 
Градоначелник Нишић је такођер истакао да се, као што је и раније речено, укида први платни разред те да је понуда Владе врло коректна и да се нада да до штрајка неће доћи.
 
„Они су инсистирали да се повећају плате најниже плаћеним позицијама, а ми смо прихватили да се брише први платни разред, а то су управо те позиције и да се у други разред инсталира и трећи подразред, што ће унаприједити категорију најнижих плата. Ми очекујемо да преговори иду у добром правцу, да су елементи који упућују на разлоге за штрајк исцрпљени и да се исти не би требао десити. Мислим да смо понудили рјешење које је заиста компатибилно и са нашим буџетским могућностима, а и са захтјевима који су они предложили“, истакао је градоначелник. 
 
Говорећи о примједбама руководства Синдиката зашто Влада као послодавац тражи списак оних који ће штрајковати, градоначелник Нишић је подсјетио да се то не чини због некаквог политичког притиска, већ због одговорности Владе да се може обезбједити функционисање заједнице.
 
„Ми  данас  имамо поплаве које угрожавају и становништво и имовину. Ако штрајк није дефинирао и ко ће бити извршилац појединих  послова, ми бисмо били неспремни  да одговоримо на изазове које носи ова непогода. Морамо знати на кога можемо рачунати, тако да морамо знати ко ће бити у функцији и ко ће бити у статусу штрајкача, ко ће бити  присутан на послу, али без радног ангажмана“, нагласио је градоначелник Нишић.
 
Коментаришући законске одредбе о плаћању људи у штрајку, градоначелник Нишић је рекао да  сваки колективни уговор у БиХ и у окружењу регулише статус штрајкача.
 
 „Један члан прописа у Колективном уговору каже да они који штрајкују, који не раде, не могу имати накнаде за плату осим дјечијег доплатка, тако да се та правна могућност може примијенити и у овом случају и то је нешто што имамо у свим демократским земљама“, подсјетио је градоначелник Брчко дистрикта БиХ прим. др Зијад Нишић.