Медицинска сестра у себи мора да носи хуманост и емпатију: Приступ пацијенту је основа свега :: Semberija INFO ::

 

Медицинска сестра у себи мора да носи хуманост и емпатију: Приступ пацијенту је основа свега


Главна сестра Дома здравља Бијељина Татјана Перић у стални радни однос примљена је 1998. године, одмах по завршетку средње медицинске школе, приправничког стажа и положеног државног испита.
 
- По доласку у Дом здравља запослила сам се у тадашњој Служби опште медицине. Моје друго радно мјесто у Дому здравља била je Патронажна служба Дома здравља Бијељина. Доедукацију из породичне медицине завршила сам 2007. године и од тада радим у тиму породичне медицине као породична медицинска сестра. Од 2010. до 2021. године обављала сам послове главне сестре Амбуланте за специјалистичке консултације из гинекологије. Године 2020. стекла сам звање дипломирани менаџер здравствене заштите и након тога у априлу 2021. године прелазим на радно мјесто као стручни сарадник  у Одјељење за континуирано унапређење квалитета и сигурност здравствених услуга, заштите и здравља на раду. У априлу 2022. године именована сам за главну сестру Дома здравља Бијељина, и то је оно, што је  чини ми се, испунило мене у мом професионалном напредовању, јер то је оно што сам кроз свој радни вијек и жељела, мада увијек може више и боље’’, казала је Татјана Перић за ,,Семберија инфо’’ и додала да што се тиче описа посла главне сестре Дома здравља то је веома сложен и одговоран посао.


 
- Главна сестра је један од помоћника директора и учествује у свим планирањима и активностима када је у питању медицински дио Дома здравља Бијељина. Поред тога, учествујем у раду Стручног колегијума у име свих главних и одговорних сестара, учествујем у  планирањима када је у питању набавка лијекова, медицинске опреме, планирање годишњих одмора, те контроле интрахоспиталних инфекција и рјешавању жалби пацијената. Руководим здравственим радницима са вишом и средњом стручном спремом, као и радницима који раде на пословима одржавања хигијене. Са главним и одговорним сестрама једном мјесечно одржавам састанке на којима разговарамо о самом раду у њиховим службама, шта се у протеклом мјесецу дешавало и како у наредном периоду можемо да унаприједимо квалитет здравствене заштите. Такође, заједно са директором Дома здравља и помоћницом за медицинска питања учествујем у планирању  континуиране медицинске едукације, биле  да су то интерне или екстерне. Захваљујући примаријусу др Данијели Ђукин, нашој директорици,  у претходном периоду медицинске сестре/техничари учествовале су на разним конгресима и симпозијумима како у Републици Српској, тако и у региону. Велика акценат дали смо и на екстерне и на интерне континуиране едукације здравствених радника средњег кадра с циљем усавршавања њихових компентенција и вјештина у пружања квалитетне здравствене услуге нашим корисницима’’.
 
- У склопу Едукативног центра Дома здравља Бијељина, кроз континуирану медицинску едукацију, планирамо едукације на којима су наши интерни предавачи љекари и медицинске сестре. У обавези сваке службе Дома здравља је да припреми једну од тема за предавање на којима присуствују љекари и медицнске сестре. Осим великог броја тема које су обрађене на нашим предавањима скоро сваке године, и то више пута, имамо предавање на тему комуникације.  Јер  сматрам да је добра комуникација кључ успјеха. Комуникација и приступ пацијенту основа је свега. Када вам пацијент дође и добро узмете анемнезу, све податке које су везане за његову болест, ви сте пола посла завршили. Медицинска сестра је та, која је прва у контакту са пацијентом од рођења, па и када пацијент, нажалост, умире. Медицинска сестра улива повјерење пацијенту не само у своје име,  него и за установу у коју пацијент долази и лијечи се. Медицинска сестра је спона између љекара и пацијента.Понекада сестре нису ни свјесне колико су важне у цјелокупном здравственом систему. Медицинска сестра треба да буде веома добро органозована да би све функционисало и да би пацијент био благовремено и адекватно збринут. Сестра, ако је комуникативна и ако зна да саслуша пацијента, онда она отвара сва врата ове установе. Сматрам да је јако важан моменат код младих одабир занимања. Медициснка сестра мора у себи да носи емпатију и хуманост, треба да воли свој позив. Ово је веома захтјеван посао и професија гдје себе морате максимално да дате. Када осјетите да сте некоме помогли, једноставно надахњујете себе и испуњавате своју душу тиме што сте некоме помогли и пружили један дио себе и на неки начин излијечили га, било да је то лијеком или лијепом ријечи. Ја, заиста, волим овај позив.  Ја овај посао не радим, ја живим овај свој посао“, закључила је за ,,Семберија  инфо’’ Татјана Перић.


Семберске новине - Семберија инфо