Пољопривредници у Јањи збрајају штету након поплава, овогодишња сезона унапријед изгубљена :: Semberija INFO ::

 

Пољопривредници у Јањи збрајају штету након поплава, овогодишња сезона унапријед изгубљена


Фото - zvornički.ba
Пољопривредници у Јањи надомак Бијељине збрајају штету након што је током прошле седмице Дрина поплавила њихове усјеве. Пластеници, поврће и воћњаци били су под водом због чега је, како кажу, овогодишња сезона унапријед изгубљена.

Након што се Дрина повукла из његових пластеника и засада јагоде на отвореном Бекир Софић покушава да спасе, бар нешто од овогодишњег рода. Висина воде на његовом имању била је преко пола метра.

БЕКИР СОФИЋ, произвођач јагода

"Најгора је штета на јагоди јер су уложени и труд и рад и новци овдје. Човјек очекује нешто да заради. Чека нас чишћење овог смећа, крша што је вода нанијела. Ја мислим да ће бити добра штета, јер су сви банкови оштећени и земља се слегла и притиснута. То није добро за жилу, за јагоду и ја мислим на прољеће кад крене да ће све да се посуши“.

Преко 30 сати под водом је било и поврће које је на јесен засадио Фахрудин Јунузовић. Сезона је већ сада изгубљена јер оно што роди након поплаве, није за употребу.

ФАХРУДИН ЈУНУЗОВИЋ, произвођач поврћа

"Контактирао сам агрономе, рекли су ми да покушам нешто спасити кад дозволи вријеме. Можда ће остати неки остаци бактерија, вируса. Не знам да ли смијем послије лука нешто и посијати, не смијем ризиковати. За ову годину тотално изгубљен овај дио".



Поплава није направила штету само на усјевима. Поједине фарме остале су без хране за стоку.

ЏЕМАЛ ХОЏИЋ, сточар

"Сва храна била је поплављена. Имамо дјетелине, то смо успјели сачувати. Слама, сијено, све је у води, силажа је отишла. Покушали смо да вадимо, давали смо кравама, али и хоће и неће“.

Мјештани Јање кажу да је већ сада извјесно да ће година бити тешка.

МУЈО БОГАЉЕВИЋ, директор пољопривредне задруге „Повртларство“

"Имамо одређене штете на усјевима пшенице, јечма, једним дијелом спанаћа, лука јагоде... Осјетиће се велике посљедице на тим дијеловима. За сад нисмо имали најаву надлежних да би нас помогли по неком основу“.

Затражили су да буде формирана комисија која ће проицјенити штету, али захтјев је још увијек без одговора док вирјеме истиче. Јања је препознатљива по производњи индустријског кромпира, али и осталих врста поврћа, а произвођачи сваке године произведу на стотине тона поврћа.


poljoprivreda.ba