ПРОМОВИСАН ПРИРУЧНИК ЗА НАЈМЛАЂЕ “ТРАДИЦИОМАНИЈА” :: Semberija INFO ::

 

ПРОМОВИСАН ПРИРУЧНИК ЗА НАЈМЛАЂЕ “ТРАДИЦИОМАНИЈА”


У Народној библиотеци “Филип Вишњић” вечерас је представљена још једна занимљива књига. Александра Лукић, дипломирани васпитач, запослена у Дјечијем вртићу “Чика Јова Змај”, иначе, дугогодишњи радник у фолклорним ансамблима, међу којима је и КУД “Плетеница”, припремила је приручник за дјецу предшколског и школског узраста под називом “Традициоманија, заплићемо, расплићемо”.



“Сматрала сам да је овакав приручник неопходан васпитачима и просвјетним радницима који раде с дјецом и често припремају пригодне културне програме и приредбе. Васпитачи и учитељи у програму рада имају “Традицију”, као дио васпитно - образовног програма. Све оно што дјеца тог узраста треба да знају, сажето је у овом приручнику. Описани су обичаји и традиција, прилагођени дјечијем узрасту, док други дио овог приручника садржи пјесмице и игре с простора на којима Срби тренутно живе или су некада живјели”, каже Александра Лукић, истичући да је жељела отргнути од заборава неке вриједне садржаје.

“Поента овог приручника је да кроз код васпитачи и дјеца могу приступити сајту на којем су заступљене игре, музика и примјери кореографија. Све је на једном мјесту, тако да дјеца могу све то користити заједно са својим васпитачима и учитељима”, каже Александра Лукић.



Мр Мирко Бабић, кустос Музеја Семберија, каже да је свака нова књига својеврсан културни догађај.
“Ово је књига - приручник који је прилагођен дјеци предшколског узраста и основцима. Књига помаже дјеци да се усавршавају у области његовања традиције, обичаја и културе нашег народа. Аутор се потрудио да прикупи пјесме и игре Срба из различитих регија у којима су живјели и живе данас. Просвјетним радницима је ово један добар приручник који могу користити у наставним активностима”, истакао је Мирко Бабић.

Семберија Инфо