"ДИАБЕТА" - СА ПРЕВЕНЦИЈОМ И ВЕЋОМ ПОСВЕЋЕНОШЋУ ПАЦИЈЕНТУ, НА БОЉУ КОНТРОЛУ ДИЈАБЕТЕСА :: Semberija INFO ::

 

"ДИАБЕТА" - СА ПРЕВЕНЦИЈОМ И ВЕЋОМ ПОСВЕЋЕНОШЋУ ПАЦИЈЕНТУ, НА БОЉУ КОНТРОЛУ ДИЈАБЕТЕСА


Константна изложеност стресу, неправилна исхрана и нередовна физичка активност у вријеме пандемије вируса корона утицали су на свеобухватно погоршање здравственог стања особа обољелих од дијабетеса, кажу за портал „Семберија инфо“ у бијељинском Удружењу дијабетичара"Диабета".

Према речима председнице удружења Сандре Милошевић, а сада је, након стабилизације епидемиолошке ситуације, било неопходно наставити праћење здравственог стања оболелих од дијабетеса.

"Са образовањем и добро контролисаним дијабетесом може се живети здравим, активним и дугим животом", каже Сандра Милошевић.

Удружење „Диабета“ често на подручју бијељинске регије организује превентивне активности, попут едукација и бесплатних превентивних прегледа.

Како би ове године поново били са онима за које је њихова помоћ веома важна, Удружење "Дијабета", уз подршку "Ново Нордиск", почело је у априлу ове године реализацију пројекта"Са већом посвећеношћу пацијенту, правовременом превенцијом и едукацијом, на бољу контролу дијабетеса".

"Захваљујући овим пројектним активностима које трају до јула ове године, уз подршку "Ново Нордиск", редовно смо посвећени пацијенту и његовим потребама када је у питању спречавање компликација дијабетес мелитуса", каже Милошевић.

Наводећи да из дана у дан имају све већи одзив људи стручним савјетовањима и едукацијама које организују, Сандра Милошевић истиче да је циљ Удружења „Диабета“ да се на терену приближи пацијентима како би олакшали њихов долазак оваквим активностима.

Према њеним речима, они су омогућили грађанима у региону Бијељине да добију процену просечног нивоа шећера у крви у претходна два до три месеца, али и да редовно контролишу шећер и крвни притисак.

Кроз овај пројекат пацијентима је обезбеђен и преглед медицинске сестре/техничара, као и едукација о здравим животним навикама и превентивним мерама.

Веома значајном активношћу у "Диабети" истичу редовне контроле и прегледе особа обољелих од дијабетеса од стране дијабетолога/ендокринолога.

„Кроз већу посвећеност сваком пацијенту и ревносан рад са њима, успјели смо да пробудимо свијест о значају редовне контроле, те да их охрабримо да само мали корак и промјена у стилу живота, значајно утичу на очување њиховог здравља“, рекла је Милошевићева.

О значају пројекта Удружења"Дијабета" доказ су резултати са терена остварени током вишегодишњег рада и праћења здравственог стања пацијената. Идентификовали су проблем, приступили његовом решењу, а дијабетичари су сазнали важност самоконтроле болести.

Од 200 прегледаних пацијената током прошле године, 90 одсто њих имало је повишене вриједности шећера у крви, док је 85 одсто имало повишен БМИ (гојазност).

Од маја 2021. до сада, праћењем и радом са пацијентима, дошло је до значајних помака на боље у наведеним параметрима.

„Важно је истаћи да је у 51 одсто случајева вриједност шећера у крви стављена под контролу, а да је код 40 одсто прегледаних и праћених пацијената регулисан БМИ, чему је допринијела едукација о правилној исхрани и физичкој активности, кориговање терапије и редовна контрола“, наглашавају из Удружења"Диабета".

Техничку подршку пројектним активностима Удружења"Дијабета", у смислу коришћења просторија за едукацију и прегледе у секторским клиникама, пружио је Дом здравља Бијељина, чијем менаџменту су веома захвални.

Представници Удружења дијабетичара из БиХ окупили су се овог месеца на Форуму пацијената који је организовао "Ново Нордиск" у Сарајеву.

"Ово је била одлична прилика да се размене богата искуства, каже Сандра Милошевић, која је присуствовала догађају у име "Дијабетеса".

Удружење "Дијабета" сарађује са још 27 удружења у БиХ и суседној Србији, на основу потписаних споразума, са којима размењују искуства и заједно раде на очувању здравља и живота људи са дијабетесом, као и целог оснивања.

„Овог мјесеца посјетили смо Центар за здраво старење, Центар за промоцију и унапређење здравља‚‚Генерација‚‚ у Сарајеву и том приликом организовали едукативно предавање о превенцији и очувању здравља. Обавили смо и бесплатне превентивне прегледе за 30 чланова овог Центра“, кажу у "Диабети".

До краја ове године "Дијабета" спроводи и пројекат, који је подржала Градска управа Бијељине, под називом "Помозимо старијима, немоћ, социјално угроженима, младима - РЕЦИМО СТОП ДИЈАБЕТЕСУ!"

До сада су организовали превентивне прегледе на Тргу у центру града, Градском парку и на шеталишту поред канала"Дашница".

„Идемо и у кућне посјете социјално угроженим и немоћним лицима с циљем да им и на такав начин помогнемо, али и да им пружимо савјет и топлу ријеч. Желим да људи осјете да има и нас који смо спремни да несебично дамо себе како би им пружили подршку и бринули о очувању њиховог здравља, каже Милошевићева.

Семберија инфо