МОЧВАРА ГРОМИЖЕЉ :: Semberija INFO ::

 

МОЧВАРА ГРОМИЖЕЉ


У Велином Селу, у подручју ушћа Дрине у Саву, налази се посебан резерват природе – мочвара Громижељ, изузетно вриједно и атрактивно подручје, оаза тишине, легенде и ријетких биљних и животињских врста. Површина заштићеног подручја износи око 800 хектара. Локалитет се налази на око 80 метара надморске висине. Сматра се да мочвара никада није пресушила. Дно је покривено дебелим слојем живог блата. Биљни и животињски свијет највеће су вриједности овог подручја.

Овај локалитет је постао познат открићем рибе мргуде (црнка, лат. Умбра крамери). Ова врста рибе (дужине 5-10 цм) стара је око 450 милиона година и сматрало се да је изумрла на овим просторима ова веома ријетка и и угрожена врста. Громижељ се сада сматра највећим стаништем ове врсте у Европи! Од 2011. године је заштићени резерват са више од 400 ријетких биљних врста.

 
У склопу програма „ЕУ Сцхеме фор Yоунг Профессионалс ин БиХ“, који финансира Европска унија и имплементира Бритисх Цоунцил, до краја јуна 2022. године биће реализован пројекат „Меет ме И ам анциент анд сигнифициант“. Пројекат реализује шест младих државних службеника из БиХ и Србије у сарадњи са локалним невладиним организацијама „АРЕА“ и „АДА“. Пројекат има за циљ подизање свијести о угроженим врстама које се налазе на подручју мочваре Громижељ као и о могућим посљедицама неодговорног становништва и заједнице на овај дрогоцјени еко систем. Циљ пројеката је такође и представљање туристичког потенцијала мочваре Громижељ. Пројекат има и прекогранични значај с обзиром да се заштићено подручје налази близу границе са Србијом. Туристичка организација Града Бијељина је такође учествовала у склопу реализације овог пројекта и радиће на унапријеђењу мочваре Громижељ, те ће наставити промовисати ово веома значајно подручје.