КУПОВНА МОЋ СТАНОВНИШТВА НИКАД ЛОШИЈА :: Semberija INFO ::

 

КУПОВНА МОЋ СТАНОВНИШТВА НИКАД ЛОШИЈА


Некада је бијељинска Зелена пијаца важила за једну од најбоље снабдјевених и по цијенама најприступачнијих зелених пијаца у региону. Поврће и воће са ове зелене пијаце било је чувено по квалитету. Ово љето, обиљежено незапамћеном сушом, оставило је трага и на пијачним тезгама. Ни купци, а ни продавци не памте овако  овако високе цијене поврћа.

Цијене кромпира у ово доба године, у другој половини септембра, у посљедњих 25 година нису биле овако високе, кажу купци и продавци који свакодневно долазе на пијацу.

Килограм кромпира кошта од 1,30 до 1,50 КМ, црвене паприке, тражене за зимницу, коштају 3 КМ за килограм, парадајз 3 КМ, боранија 5 КМ, бијели лук седам КМ, свјежа шљива 2 КМ, лук кошта 1,5 КМ за килограм, краставац 1,50 КМ, мрква 1,50 до двије КМ.



Градиша Максимовић каже да су прољетни мразеви и љетња суша у великој мјери утицали на несташицу поврћа и воћа.

„Не памте се овако високе цијене поврћа, а треба зимницу припремати. Чекају нас тешка и неизвјесна зима, још теже прољеће. Све је поскупјело и поврће се купује на комад. Плате годинама стагнирају, пензије су мизерне. Знамо ми, како је нама“, каже Градиша Максимовић.

Даница Перић на бијељинској Зеленој пијаци ради пуних 27 година. Она каже да је велика суша кумовала и квалитету и цијенама робе на пијаци.

“Људи, евидентно је, немају довољно новца. Куповна моћ људи је нула. Приђу тезги и купују двије до три мркве, главицу, двије лука, један патлиџан, један парадајз. Роба је из дана у дан све скупља и скупља. Више не важи правило, стигла је сезонска роба, цијене ће бити повољније. Поврће нема квалитет који је некада имало. На њивама и у баштама  завладале неке бубе које уништавају поврће. Климатске промјене утичу на приносе, на квалитет поврћа. Све се уротило против произвођача и потрошача. Вјероватно у том ланцу највише испашта крајњи купац, људи који живе у градовима од својих малих плата”, каже Даница Перић.

Бошко Панић, пољопривредни произвођач из Велике Обарске каже да је род пшенице био добар и нешто се могло и зарадити. Међутим, услиједила је велика суша.

“Кукуруз је спаљен на њивама усљед недостатка падавина. Поврће је, упркос наводњавању, знатно слабије родило, за око тридесет до четрдесет одсто мање него у прошлој години. Високе цијене на пијаци су посљедица велике суше. Кромпир је скуп, парадајз, лук, да не набрајам даље. У прошлој години било је више кише и све је боље родило, тако да су и цијене биле ниже и купцима прихватљивије. Људи су смањили сјетву и сада имамо за резултат мањак робе и високе цијене. Испаде пуно боља прошла година са короном, него ова у којој нас ни корона не напушта. У овој смо, осим короне, имали и сушу”, каже Бошко Панић, истичући да људи купују мање него што би им било неопходно.

Семберија инфо