БИЈЕЉИНА: МОРАМО ГРАДИТИ САОБРАЋАЈНУ КУЛТУРУ :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: МОРАМО ГРАДИТИ САОБРАЋАЈНУ КУЛТУРУ


Европска седмица урбане мобилности 2021 у Бијељини тече планираном динамиком. И данас су у првом плану били најмлађи.

На Градском тргу је постављен полигон за саобраћај на којем се вршила симулација кретања у градском саобраћају. Дјечаци и дјевојчице су имали прилику да, возећи бицикле из прве руке открију законитости по којима функционишу семафоризоване раскрснице. Радници Ауто-мото савеза Републике Српске су били при руци да љубазно понуде помоћ будућим возачима.



Генерални секретар Ауто-мото савеза Републике Српске, Ранко Бабић истакао је да све инститиције које се баве проблематиком безбједности саобраћаја у Републици Српској дуги низ година посвећено раде на припреми најмлађих грађана за учешће у саобраћају уз посебан акценат на подучавање дјеце алтернативним и еколошки прихватљивим начинима кретања и чувања планете.

-Када су у питању саобраћајне незгоде у којима, нажалост страдају и дјеца, морам нагласити да, када се такве незгоде десе, то је углавном због грешака одраслих. Веома се ријетко догоди да је дијете кривац за настанак саобраћајне незгоде. Законодавац је ту био веома јасан када је рекао да у близини и мјесту гдје се повећава фреквенција дјеце треба возити брзином корака или потпуно зауставити возило. У аутомобилу дјеца увијек страдају због грешке родитеља одосно одрасле особе која их превози а ван аутомобила углавном због грешака које учине одрасли напоштујући начин на који дјеца размишљају. Јер дијете не зна да опасност постоји све док је не види. Дијете ће потрчати за лоптом и истрчати на улицу јер се заиграло и јер не види директну опасност. О томе су старији у обавези да воде рачуна“, рекао је Ранко Бабић.



Када је у питању градска инфраструктура за активно кретање, надлежни из Градске управе су подсјетили да је поред канала Дашница изграђена пјешачко-бициклистичка стаза у дужини 2,5 километара као и да је у плану претварање Улице Патријарха Павла у пјешачку зону која би на тај начин чинила директну везу између центра града и његове зелене оазе. Јавни градски саобраћај је посебан приоритет.

-У наредном периоду планирамо израду студије јавног превоза која ће анализирати комплетно транспортно тржиште, пројектовати систем по мјери сваког корисника и омогућити да што већи број корисника има могућност да користи неки други вид превоза. На тај начин ћемо створити претпоставке да на подручју града у већој мјери буду видљиви бицикли и јавни превоз као средства превоза наших грађана“, рекао је Немања Митрић, шеф Одсјека за саобраћај и комуналну инфраструктуру Градске управе Града Бијељина.

Према истраживању које је вршило Еколошко удружење „Еко пут“ просјечна попуњеност у путничком аутомобилу на подручју града Бијељина износи 1,35 што довољно говори о потреби увођења јавног саобраћаја и смањивања емисије штетних гасова у атмосферу.


​Семберија инфо - И. Гутић