УСПОРЕНО ЗАПОШЉАВАЊЕ - Пужевим кораком :: Semberija INFO ::

 

УСПОРЕНО ЗАПОШЉАВАЊЕ - Пужевим кораком


Већ је полугодиште, а на евиденцији заједнице за запошљавање број незапослених у односу на почетак године никако се не смањује. У периоду од почетка године до данас запослено је у друштвеном сектору 307, а у области личног рада 37 до сада незапослених.

Иако је план знатно амбициознији и у редовним и у додатним програмима запошљавања, приправника је примљено тек четвртина од плана, на неодређено вријеме 163 лица и одређено 86 лица. Велики број незапослених посљедица је спорог остваривања додатних програма запошљавања, а ни сезонски радови у прехрамбеној индустрији нису још кренули, да би се бар за кратко вријеме број незапослених знатније смањио.

Шансе тренутно незапослених углавним зависе од реализације програма додатног запошљавања. Према тим програмима Индустрија грађевинског материјала ,,Дрина’’ ускоро би требало да прими 75 нових радника, Робна кућа до краја године 76, Унис ,,Младост’’ у Јањи 41, а у Бијељини 39 еадника. Неизвјесно је, због садашњег неповољног стања, када ће ООУР ,,Универзал’’ моћи примити 118 планираних радника, а слична ситуација је и са Бањско - рекреативним цетром у Дворовима који треба да прими укупно 165 радника, али тек пошто објекти буду завршени.

Према садашњим процјенама, на основи додатних програма запошљавања до краја године посао ће добити 231 лице. Сезонски радови такође су прилика  да се списак од близу 6.000 незапослених скрати бар привремено. Шансу има 780 радника у кампањама Прехрамбене индустрије ,,Сава’’, ,,Семберка’’, Фабрике шећера, а 120 их је већ ангажовано на пословима у Пољопривредном добру  ,,Семберија’’. Број незапослених је велики и због малог интересовања за послове ван подручја Семберије, јер су, на примјер шансе за сезонски посао на мору биле далеко веће од пријављених  и упућених седамдесетак радника.

Исто је и са пољопривредним пословима у Војводини, за које се пријавило тридесет радника. Већи број ангажованих на сезонским радовима сигурно ће током љетних мјесеци скратити списак незапослених, али , ако се има на уму да ће се већи број свршених средњошколаца ускоро пријавити на евиденцију, онда се може рећи да ће права слика незапослености у бијељинској општини бити потпуна тек у јесењим мјесецима.
                                            
Б. Абдулахагић, ,,Семберске’’, 1. јули 1988. године