Проблеми с бензином: Зашто само један снабдјевач? :: Semberija INFO ::

 

Проблеми с бензином: Зашто само један снабдјевач?


ОТКУД НЕСТАШИЦА ,,НОРМАЛ‘‘ БЕНЗИНА? - Угрожено поврће

Под крај маја произвођачи поврћа у Семберији запали су у велику кризу. Суша која је трајала данима онемогућила је даљи узгој повртларских култура без наводњавања.

И без овако дуготрајне суше семберски ратари знају да повртларства без наводњавања нема. Међутим, узалуд је била сва расположива механизација, када је у једном моменту на свим бензинским пумпама на подручју бијељинске општине завладала несташица ,,нормал’’ бензина  од 86 октана, којег троше мотори за наводњавање. Наиме, семберски ратари, углавном, располажу црпним пумпама из производног програма ,,Томос’’ из Копра, код којих је ,,нормал’’ бензин, помијешан са уљем незамјењиво гориво. Поремећај у снадбијевању трајао је неколико дана, а несташица пуна три дана. У таквој ситуацији пољопривредници су се сналазили како су знали и умјели. Али, у јеку несташице дошло је до застоја у садњи паприка, а опстанак засађених  и изниклих култура озбиљно је доведен у питање.
  
У Представништву ,,Енергопетрола’’ у Бијељини питали смо одакле несташица ,,нормала’’ у вријеме када ,,супер’’ бензина има довољно.

- До несташице ,,нормал’’ бензина дошло је због недостатка адитива за ову врсту горива у Рафинерији Босански Брод и улажу се сви напори да ова несташица буде ублажена до поновно уредног снадбијевања’’, рекао нам је Џемил Мусли, пословођа у Представништву. Овим напорима запослених у Представништву ,,Енергопетрола’’ у Бијељини заиста се ништа не може приговорити.

Истог дана, 26. маја, у вечерњим сатима на бензинску пумпу у ООК-а Црњелово допремљено је интервентних десет хиљада литара, а иста таква пошиљка сутрадан је стигла и на бензинску пумпу у Бијељини.

Те пошиљке су ублажиле несташицу, али се, ипак, не може отети утиску да један снадбјевач, без обзира колико он био добар, не може обезбиједити уредно снадбијевање нафтом и нафтним дериватима без застоја у испоруци. И све чешћа размишљања да се у разговоре о снадбијевању бијељинског подручја нафтом и нафтним дериватима уђе и са другим прерађивачима.

За сада је киша прекинула све дилеме пољопривредника. Питање је, ипак, како обезбиједити да се убудуће отклоне овакви проблеми?
                                        
Драган Вучковић
,,Семберске новине’’, 1. јун 1988. год.