Цртице из прошлости: Општински штаб за ендемску нефропатију - Прегледи као превентива :: Semberija INFO ::

 

Цртице из прошлости: Општински штаб за ендемску нефропатију - Прегледи као превентива


Фото - Илустрација
Акција прегледа становништва на раном откривању ендемске нефропатије у семберским селима наишла је на опште одобравање радних људи и грађана. Током прошле године прегледи су извршени у Јањи, Великој Обарској и Голом Брду. На подручју Јање на преглед је позвано 8.235 грађана старијих од седам година. Одазвало се 6.834 или у процентима 83 посто, што се сматра као веома успјешно. Подаци за Велику Обарску и Голо Брдо су у обради, али се зна да се велики број грађана одазвао и изашао на преглед. У четири мјесне заједнице у Јањи откривено је 138 позитивних, који су упућени у Бубрежни диспанзер, гдје ће се наставити даља испитивања и лијечење.

Што је најважније, средства су обезбијеђена из Фонда солидарности Републике, а акција прегледа је добила и пуну подршку Извршног одбора Скупштине општине Бијељина. Почетком ове године настављено је са прегледима. Обрађено је Горње Црњелово, гдје је позвано на преглед 536 домаћинстава. На преглед се одазвало 502 домаћинства, 24 домаћинства нису приступили прегледу, али ће зато доћи на преглед у Доње Црњелово, гдје управо теку прегледи.

Током године прегледи ће се организовати у Батковићу, Вршанима, Модрану, Глоговцу, Којчиновцу, Рухотини, Главичицама, Батру и Љесковцу. Планирано је да се укупно прегледа 14.738 становника, а цијена прегледа износиће 14 милијарди и 100 милиона старих динара.

На посљедној сједници Општинског штаба за ендемску нефропатију закључено је: да се прегледи наставе планираном динамиком; да се у екипи, поред лабораната, обавезно нађе љекар, а што је најважније сва документација, након обављених прегледа, треба да се чува у Бубрежном диспанзеру, како би на једном мјесту била презентoвана у случају евентуалне потребе.

Т.П.                                                     
                
Семберске новине,15. фебруара 1988. године