У сусрет јубилеју Семберских новина: Више од 10.000 вјерника дочекало Васељенског патријарха Димитрија :: Semberija INFO ::

 

У сусрет јубилеју Семберских новина: Више од 10.000 вјерника дочекало Васељенског патријарха Димитрија


Првог септембра 1987. године ,,Семберске новине’’ пишу о једанаестој самосталној изложби мајстора југословенске фотографије Слободана Крстића у Умјетничкој галерији у Бијељини. Крстић, у то вријеме са статусом умјетника Европске фотографске федерације, наглашено је у тексту, излагао је до тада на колективним изложбама у четрдесетак југословенских градова и у десетак земаља широм свијета, од Јапана до САД. Већ тада се окитио са више од 50 награда и признања.

У бијељинској Шећерани крајем септембра 1987. године све је било спремно за још једну кампању прераде шећене репе. Обезбијеђено је 286.000 тона шећерне репе за искориштеност капацитета већу од 90 одсто, што је био и највећи проценат од отварања шећеране. Неко је тада израчунао да је бијељинска Шећерана шеста по економичности пословања у Југославији, али се нестимулативна цијена шећера, у условима галопирајуће инфлације, испоставила као камен спотицања, јер је доносила губитак изражен у милијардама старих динара.

Општински комитет Савеза комуниста Бијељина те јесени расправљао је о штетним посљедицама великокладушке афере „Агрокомерц“ по босанскохерцеговачку и југословенску привреду.
Афера непокривених мјеница „Агрокомерца“ представљала је удар на економски и политички систем земље, те је у то вријеме утврђивана идејно – политичка, законска и свака одговорност актера великокладушке афере.
У којој мјери је афера „Агрокомерц“ могла имати штетан утицај по бијељинску привреду, тада није децидно формулисано на сједници овог политичког органа, али је по први пут изостала свеопшта подршка приједлогу да се средства, намијењена бржем развоју неразвијених република и покрајине Косово, која припадају БиХ, усмјере на санирање тешке ситуације у „Агрокомерцу“.

Занимљиву посјету манастиру Тавна забиљежиле су ,,Семберске’’ крајем септембра 1987. године.
Наиме, у оквиру посјете СПЦ, Његова светост архиепископ цариградски и патријарх васељенски  Димитрије I посјетио је и манастир Тавна код Бијељине. Манастир Тавна, средњовјековна задужбина Немањића, свечано је дочекао високог госта. Импресиван је био дочек првој личности православља. Васељенског патријарха дочекало је више од 10.000 људи, а на околним пропланцима било је паркирано око 150 аутобуса и велики број путничких аутомобила, забиљежиле су ,,Семберске новине’’.

Семберске новине те јесени пишу и о занимљивој друштвеној теми – колико коштају испраћаји у војску?
Сваке године, некако у то вријеме, младићи широм Југославије спремају се за одлазак на одслужење војног рока у ЈНА. За будуће војнике  тај период живота је пуно значио, јер није била мала ствар постати Титов војник, чувар и бранитељ слободе, братства и јединства.

Те године УНИС-ова РО „Младост“ у Бијељини отварала је нови погон са 200 радника и припремала производњу система за кочење аутомобила. У Прехрамбеној индустрији „Сава“ могла се под повољним условима, уз помоћ синдикалних организација, набавити јефтина и квалитетна зимница. Творница за прераду жице „Месуд Мујкић“ покренула је прозводњу шина вођица.

ШИПАД-ова Творница намјештаја „Столар“ у тој години, за првих шест мјесеци, продала је 3.091 спаваћу собу, док је само за два мјесеца, у јулу и августу, продато 2.400 спаваћих соба.

 Ученици математичког смјера у Гимназији  „Филип Вишњић“ добили су 19 компјутера и формиран је посебан кабинет, тако да су ученици на часовима програмирања могли користити компјутере. На тај начин почела је реализација програма савремене наставе – школе за 21. вијек.

 Мјештани села Бродац те јесени су се припремали за улогу добрих домаћина у јавном снимању ТВ емисије „Знање – имање“.

Због посљедица суше приноси на њивама били су мањи за једну трећину, а суша је „појела“ и шећерну репу. Ипак, дуванари су те године добро прошли, јер је овој индустријској биљци суша погодовала.

,,Семберске новине’’ су писале и о израженом проблему недостатка судија у Општинском суду у Бијељини.  Умјесто неопходних 18 судија, суд је те јесени запошљавао дупло мање, свега девет судија и имао је око 7.500 неријешених предмета.

Због ниских плата, бројне судије су одлазиле у адвокате, јер им је адвокатура доносила већу зараду.
                             
Семберске новине - Семберија инфо - Љ. Љубојевић