ВЕЛИКИ И МАЛИ ЗАЈЕДНО УДАРНИЧКИ, НЕМА ШТА! :: Semberija INFO ::

 

ВЕЛИКИ И МАЛИ ЗАЈЕДНО УДАРНИЧКИ, НЕМА ШТА!


У октобру 1984. године, биљеже ,,Семберске новине’’, Семберци су ударнички радили, како на њивама, тако и у фабрикама.

Бијељинска Конфекција „Курјак“ те године биљежи за 63 одсто већи извоз  одјевних предмета. Иноватори Творнице жице „Месуд Мујкић“ припремају оснивање актива проналазача, на њивама се приводи крају  вађење шећерне репе за прераду у бијељинској Шећерани. Крајем октобра те године упоредо се обавља и берба и сјетва на семберским пољима. Кукуруз треба скинути са 16.000 хектара, пшеницу засијати на 15.000 хектара, уз све то, завршити и вађење шећерне репе. У берби помажу и радне бригаде формиране у школама, мјесним заједницама, урганизацијама удруженог рада. Ударнички, нема шта!


Негдје крајем те 1984. године, у Семберију су стигли дворедни самоходни комбајни за вађење шећерне репе. О њиховом раду на семберским пољима могу се чути само ријечи похвале. Уз помоћ ових снажних машина, вађење шећерне репе,иначе, најтежег посла у производњи ове културе, биће знатно олакшано. Стигло је пет комбајна, очекује се да стигне још пет, а преосталих 15 комбајна најављено је за почетак наредне, 1985. године.


Културно – умјетничко друштво „Семберија“, уз тридесету годишњицу рада и постојања, може се похвалити чињеницом да има 200 чланова, од којих је четрдесетак њих у пионирском ансамблу.

На прославу јубилеја и „Југословенске сусрете фолклора – Семберија 84“ стижу фолклораши из Вуковара, Бујановца, Призрена, Вршца, Лознице, Зенице, Вогошће, Брчког и Илока.

,,Семберске новине’’ редовно извјештавају и о снабдјевености локалног тржишта, продавница и маркета. Већ у новембру те године најављује се допремање веће количине фрижидера, расхладних уређаја и остале бијеле технике. Запослени у Робној кући „Побједа“ обећавају да ће значајно побољшати понуду кућанских апарата за којима у Бијељини тих година влада велика потражња.

Истражујући крајем 1984. године, ко у Бијељини највише чита књиге, ,,Семберске новине’’ су дошле до сазнања да у Градској библиотеци највише читалаца има међу ученицима – 2.788 основаца и 1.991 средњошколац, а ту је и 204 студента. На листи читалаца је чак 3.123 радника. На листи читалаца налази се и 27 пензионера, 24 домаћице, 20 пољопривредника и осам војника.

У  Градској библиотеци „Филип Вишњић“ постављена је изложба карикатура Слободана Трифковића, Семберца који живи у Сарајеву. Изложба Трифковићевих карикатура изазвала је огромну пажњу, јер је по први пут у Бијељини организована изложба карикатура. Трифковић, професор математике и аутор актуелне политичке карикатуре, објављивао је тих година карикатуре у „Јежу“, „Ослобођењу“, „Свијету“, „Младости“ и бројним другим југословенским листовима.

-Карикатура је дио новинарства, али и примијењена ликовна умјетност. Права карикатура мора бити без ријечи, да ликовно средство изражава све“, каже аутор изложбе карикатура Слободан Трифковић.

Заштита Семберије од поплава актуелна је и данас, четрдесетак година након пуштања у пробни рад прва два објекта из пројекта уређења земљишта Семберије, нове црпне станице „Бегов пут“ и црпне станице „Топо- ловац“. Пуштањем у рад ових објеката завршена је прва фаза у реализацији хидромелиорационог система на подручју Семберије, чиме је трајно заштићено око 15.000 хектара обрадивих површина од поплава ријеке Саве и подземних вода. Да, ипак, трајне заштите од поплава на овом подручју нема, показале су катастрофалне поплаве из маја 2014. године, када је под водом била скоро половина обрадивог семберског пољопривредног земљишта. Због тога се и истрајавало и још увијек истрајава  на реализацији пројекта изградње дринског насипа и доградње савског насипа.   

Архива Семберских новина (Љ.Љубојевић)