ПОУЗДАН СВЈЕДОК И ХРОНИЧАР ЈЕДНОГ ВРЕМЕНА И ДОГАЂАЈА :: Semberija INFO ::

 

ПОУЗДАН СВЈЕДОК И ХРОНИЧАР ЈЕДНОГ ВРЕМЕНА И ДОГАЂАЈА


Поштовани читаоче,

,,Семберске новине’’ у 2020. години обиљежавају значајан јубилеј – 40 година постојања. У вријеме када у Републици Српској и БиХ на прсте једне руке можете избројати локална гласила која још увијек одолијевају Сцилама и Харибдама модерног доба, новим технологијама и интернету, ,,Семберске новине’’, захваљујући свом оснивачу, Скупштини града Бијељина, још увијек постојано крче свој пут кроз хировито и несигурно информативно доба. У наредних педесетак бројева, све до 20. октобра наредне године, подсјетићемо вас на све оно најважније што је објављено у ,,Семберским новинама’’ у протекле четири деценије.

Кренимо редом.

Секретаријат Секције за информативну дјелатност Општинске конференције ССРН Бијељина, уз помоћ једног броја ентузијаста, припремио је први број „Семберских новина“ прије пуних 39 година. Први број ,,Семберских новина’’ одштампан је 20. октобра 1980. године и то је био једини број који се појавио пред читаоцима у тој години. Како је у Уводнику било и наведено, циљ је био да „радни људи имају јаснију слику о изгледу њиховог будућег гласила“. Програмско опредјељење је било јасно, лист би своје ангажовање усмјерио у правцу остваривања програмских задатака најширег организационог фронта – Социјалистичког савеза радног народа, са Савезом комуниста на челу. Задатак листа био је „подстицање провођења договорене политике, с посебним акцентом, на то како се она остварује у основној организацији удруженог рада и мјесној заједници. Све је тада било у знаку и функцији јачања политичког система социјалистичког самоуправљања, демократизације друштвеног живота и утицаја радног човјека у свим фазама делегатског одлучивања, усмјерено на провођење Титове иницијативе о колективном раду и одговорности. Подсјетимо се да је Јосип Броз Тито умро у мају те, 1980. године.

Већ на старту је било предвиђено да лист излази петнаестодневно, а од аутора текстова очекивало се да у своје текстове уносе више стваралачког, да ангажовано третирају и прате питања и проблеме из непосредног живота. Од једног оваквог гласила се очекивало да се непосредно обраћа јавности, да преноси и изражава мишљење радних људи и грађана. Занимљиво је и то да назив листа није био дефинитивно одређен. Размишљало се о томе да то буде „Глас Семберије“, „Бијељинске новине“, чак и „Семберске бразде“. Било је најављено да се наредни број пред читаоцима појави  око Нове године, али је други број „Семберских новина“  на киоске изашао првог јануара 1981. године.

Подсјетимо се укратко и садржаја првог броја Семберских новина”. Писало се о улози младих у провођењу мјера економске стабилизације и о првој кампањи прераде шећерне репе у бијељинској шећерани (аутор Тодор Николић), о инвестиционим улагањима у привреди и ванпривреди (Милован Благојевић), о утицају девалвације динара на пословање извозно орјентисаних фирми (Петар Илић), о жалбама грађана на лош рад грађевинара и квалитет стамбене изградње (Јусуф Трбић),  о ,,Зенитовим” великим корацима (Панто Секулић), о извозним успјесима Конфекције ,,Курјак” (Добривоје Тукић), те о иноваторима у Фабрици флексибилних цијеви УНИС ,,Младост” (Славка Радловић). У првом броју ,,Семберских новина’’ објављени су и занимљиви текстови о семберском селу и пољопривреди (Халид Рифатбеговић), о животу у мјесним заједницама, такмичењу пољопривредника у постизању високих приноса, а није било занемарено ни образовање и култура, здравство, као ни спорт.

 Први број ,,Семберских новина’’ одштампан је у штампарији сарајевског ,,Ослобођења”, у тиражу од 5.000 примјерака.